Het verschil tussen mode en kwaliteit 

Slow fashion logo uitgekozen door Kolo Kevin

Hieronder de google resultaten die tevoorschijn komen wanneer ik ‘kwaliteit kleding’ in typ. Tot mijn verbazing zie ik onder andere fast fashion kleding met als koploper SHEIN, Wish en H&M. Laatstgenoemde met slogan ‘fashion and good quality clothes for the best prijs’ met link naar de site. Enige tijd heb ik me hierin verdiept en wil het een en andere over hebben.

Printscreen afbeelding

Goedkoop en kwaliteit gaan niet altijd samen. Maar een dure kledingstuk hoeft niet per definitie langer mee te gaan, omdat de kwaliteit zo goed is. Bijvoorbeeld een H&M spijkerbroek naar vijf keer wassen vervaagt de kleur en een True Religion spijkerbroek kan wel 40 keer gewassen worden en dan pas begint de kleur te vervagen.

Mijn kennis deel ik graag met jou

Er zijn een aantal aspecten waar ik op let voordat ik een kledingstuk aanschaf. Ik stel mezelf altijd enkele vragen. Vind ik de prijs op het prijskaartje van het artikel het geld waard? Is het een toegevoegde waarde voor mijn garderobe? Waarmee kan ik het combineren? En wel de belangrijkste vraag. Hoe is de kwaliteit van de kleding?. Ik begrijp dat kleding kwaliteit herkennen lastig is voor de meeste, zeker als je niet zoveel verstand hebt van textiel. Kennis over textiel heb ik opgedaan tijdens mijn imago styliste opleiding waarmee ik stijladviezen kan gaan geven aan particulieren en groepen.

Handgemaakte overhemd en pantalon van Vlisco. Het zijn 100% katoenen stoffen die in felle kleuren zijn bedrukt met een techniek die bestaat uit het aanbrengen van washars op de stof voordat deze wordt ondergedompeld in verf.

Checklist kleding van kwaliteit herkennen

Tijdens het shoppen kom je een leuk item tegen die je wilt hebben. STOP! Nu is het de perfect moment om verder te kijken dan het uiterlijk van het kledingstuk. Laten we een aantal punten afgaan om te beoordelen of het kledingstuk de prijs die je ervoor gaat betalen wel waard is. Ze zeggen wel eens. ‘’Goedkoop is duurkoop’’ .En duur maar geen goed kwaliteit is ook zonde van je geld toch?

1. Van welke (duurzame) stof is de kleding gemaakt?

Kijk bijvoorbeeld eerst altijd van welke stof het kledingstuk gemaakt is. Alle niet-duurzame stoffen vallen voor mij dan wel redelijk snel af. Er zijn zoveel mooie duurzame kledingstukken die innovatie, duurzame stoffen gebruiken en wel het allerbelangrijkste de belasting op het milieu minimaliseren. Daarnaast vind ik het fijn om te weten dat mensen die duurzame stoffen maken niet in aanraking hoeven te komen met chemische middelen tijdens bijvoorbeeld de teelt van katoen of het chemisch verven van stoffen. Hier even een kort filmpje van hoe het er toe gaat in derde wereld landen. https://www.youtube.com/watch?v=z7Q5uacQ8Eg

Nog steeds geen idee? Kijk dan deze film.

→ Bekijk de film The True Cost op Netflix om meer inzicht te krijgen in de verschillen in de productie van duurzame en niet duurzame stoffen. 

2. Wat is de kwaliteit van de (duurzame) stof?

Vervolgens is het goed om de kwaliteit van de stof te bekijken en voelen wanneer je het kledingstuk in je handen hebt(tip die ik altijd toepas). Een goed punt is om te kijken naar de weefseldichtheid. Dit kun je doen door het kledingstuk tegen het licht te houden. Hoe meer je door de stof van een kledingstuk heen kunt kijken, hoe minder garens er gebruikt zijn per cm2. Minder garens betekent minder grondstoffen en dus een goedkoper, maar ook vaak van minder goede kwaliteit kledingstuk. 

De kwaliteit van een dunne stof ligt laag omdat de stof sneller kans heeft om kapot te gaan door wrijving met je lichaam of met een ander kledingstuk tijdens het dragen. Ook kan de stof sneller stuk gaan na het blijven haken met je nagel of een riem. Dus hoe meer draden per cm2 hoe steviger de stof is en daardoor het kledingstuk van betere kwaliteit is.

3. is Elastaan vriend of vijand? 

Stretch in kleding geeft comfort. Maar een kledingstuk met een te hoog percentage elastaan lubbert na een paar keer dragen uit en het kledingstuk komt vervolgens niet meer mooi terug in vorm. Dit is meestal het geval bij spijkerbroeken, truien en t-shirts met meer dan vijf  procent elastaan. Dit is dus zeker iets om op te letten. De hoeveelheid elastaan vind je terug op het waslabel aan de binnenzijde van een kledingstuk of in het productspecificaties bij een artikel in een webshop. 

Verder goed om te weten is dat de kwaliteit van elastaan achteruit gaat door wasverzachter of door wassen op te hoge temperaturen. Let dus goed op de wasvoorschriften op het waslabel in je kleding en volg deze op.  

Het grote verschil tussen de pasvorm van fast fashion en slow fashion 

De meeste fast fashion merken lanceren elke week een nieuwe collectie. Als de designers van deze merken elke week een nieuwe collectie af moeten hebben is er al snel minder oog voor detail en pasvorm. Dit is dan ook hét grote verschil tussen fast fashion en slow fashion. Bij slow fashion wordt tijd gemaakt om elke productiestap zorgvuldig uit te voeren en bij fast fashion moet elke stap zo snel mogelijk gaan om tijd en daarmee kosten te besparen. 

Wanneer fast fashion snel in elkaar genaaid moet worden omdat de naaister een bepaald aantal kledingstukken per uur af moet hebben gaat dat al snel ten koste van de pasvorm van het kledingstuk. Draadjes kunnen los hangen of niet goed gehecht zijn. Of de verhoudingen van het kledingstuk kloppen niet meer.  

Bij slow fashion merken wordt kleding met aandacht ontworpen. Er vinden meerdere fittings plaats tijdens het productieproces om de pasvorm te optimaliseren. Dit langzamere proces om kleding te maken kost dus ook meer en dat wordt verrekend in de verkoopprijs op het prijskaartje aan het kledingstuk. Er zijn immers meer stappen gezet in de productie en elke stap kost tijd en geld. 

Slow fashion brand Oliviér Josepha die zich volledig inzet voor sustainable fashion.

4. Kijk regelmatig kritisch naar je pasvorm

Kleding gemaakt van een stevige en dicht geweven of gebreide stof behoudt de pasvorm veel beter dan kleding van dunne weefsels en breisels. Het is dus goed om hiermee rekening te houden bij het kopen van een t-shirt of een gebreide trui. Je wilt immers niet dat de stof na een paar keer dragen gaat versleten of uit vorm raakt omdat het breisel of weefsel van zijn ‘originele’ plaats verschuift.  

De pasvorm van een kledingstuk gemaakt van een dunne stof kun je testen door aan aan de onderkant (met beleid) te trekken. Vervolgens kun je kijken of het kledingstuk terug komt in de originele vorm.

Bij tops kun je erop letten of de schoudernaad goed zit of de hals mooi loopt of een top mooi aansluit bij je zij. Bij broeken kun je erop letten of de broek aan de onderkant geen draaipijp heeft en of de broek mooi aansluit in de taille, bij de billen en in het kruis. 

Gemaakt door Kolo Kevin

tip → Als je graag online shopt kun je ook een goed passend kledingstuk opmeten om te bepalen of het kledingstuk dat je op het oog hebt matcht met jouw lichaam. Bijvoorbeeld de schouderbreedte, borstbreedte of binnenbeen lengte. Je mag mij altijd mailen of WhatsApp berichten versturen met de vraag. Als het te ingewikkeld voor je is kun je het altijd uit handen geven zodat wij het voor je doen.

Hoe behoud je kwaliteit van je kleding?

Dan heb ik nog een paar wastips voor je. Want wanneer je eenmaal een kledingstuk van mooie kwaliteit in je kledingkast hebt hangen, wil je die kwaliteit natuurlijk ook behouden. 

1. Niet te veel wassen

De eerste tip: minder wassen. Echt, een kledingstuk hoeft echt niet na elke keer als je het gedragen hebt gewassen te worden. Hang het kledingstuk op een hangertje buiten of bij een open raam om te luchten. Vaak hang ik gedragen kleding aan de buitenkant van mijn kledingkast.

2. En als je dan gaat wassen

Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Wanneer wordt je kleding tegenwoordig nou echt vies in onze dagelijkse bezigheden? Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je niet alleen op de kwaliteit van de kleding maar ook op de energie waar je aan het einde van het kwartaal of jaar wat kan besparen. 

Slow fashion brand EVA D.

Waardeer het handwerk van kleding

Nu is het met online shoppen wat lastiger om de kwaliteit van kleding te bepalen. Bij www.kolokevin.com kun je ook terecht voor een kwaliteitschecklist voor wanneer je een winkel op het oog hebt of het shoppen uit handen geven, zodat Kolo Kevin het voor je doet. https://hueandstripe.com/catalog/988H&SCEn6

Verder vind ik het nog belangrijk om te benoemen dat tegenwoordig de waarde van kleding door de meeste mensen onderschat wordt. Het maken van stoffen en kleding is een prachtige eeuwenoude ambacht die tegenwoordig in de Westerse wereld niet echt meer gewaardeerd wordt wanneer het er op geld aankomt.

Je kun natuurlijk je maandloon maar één keer uitgeven. Ik geef mijn geld liever uit aan kleding van mooie en goed kwaliteit. Advies dat ik jullie wil meegeven is dat de basis van een garderobe 4 keer in het jaar wordt gelegd, omdat het jaar vier seizoenen heeft en daarnaast nog altijd items kan toevoegen om je kledingkast aan te vullen.

2 thoughts on “Het verschil tussen mode en kwaliteit

  1. Wat een ijzersterk betoog over hoe een duurzamere kijk op je kledingvooraad, direct bijdraagt aan een duurzamere wereld. Door de tijd te nemen om deze tips te doorlopen voordat je een nieuw item koopt voorkom je een miskoop. En dat is ook nog eens prettiger voor je portemonnee🤗

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.